Ide o typický phishing podvod, kde obeť zaručene príde o svoj Facebook účet, ak naň naletí.
Odkaz v e-maile presmeruje na celkom prepracovanú stránku, ktorá vizuálom pripomína Facebook a vo viacerých krokoch žiada o vyplnenie osobných a prístupových údajov do účtu. Nejde o žiadne overovanie účtu. Ak tieto údaje vyplníte, stratíte prístup k svojmu účtu a získa ho neznámy podvodník, ktorý môže účet a vaše údaje ďalej zneužívať na páchanie podvodov.
Podvodníci v dnešnej dobe využívajú všetky komunikačné kanály a v mene bánk, mobilných operátorov, poisťovní, polície či iných inštitúcií používajú falošné naratívy, aby oklamali svoje obete. Často využívajú strach, aby vytvorili dojem, že človek môže prísť o účet alebo niečo cenné a treba konať čím skôr.
Či už dostanete znepokojujúcu správu e-mailom, cez Messenger, SMS alebo akýmkoľvek iným spôsobom, nikdy neklikajte na odkaz, ktorý vás presmeruje inam než na oficiálnu stránku subjektu, ktorého meno podvodníci zneužili.
Ak ide o e-mail, overte si aj adresu odosielateľa. Ak je iná než oficiálna adresa subjektu, za ktorý sa odosielateľ vydáva, takýto e-mail ignorujte alebo zmažte.